Pyszne i bardzo delikatne ciasto z ananasem. Potrzebujesz tylko kilka składników 🙂
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 1 żółta galaretka (np. cytrynowa)
- 1 łyżka żelatyny
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- ananas z puszki
Podane składniki przeznaczone są na blaszkę o średnicy 18 cm.
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białko jaj oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka, cukier i dalej ubijaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Przygotowane ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok. 30-40 min.
Gotowe ciasto pozostaw do ostygnięcia, a następnie podziel na dwa osobne biszkopty.
Masa:
Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzątku. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. W naczyniu ubij śmietankę, a następnie dodaj tężejącą część galaretki (ok. 3/4). Wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj pokrojonego ananasa z puszki i ponownie wymieszaj.
Przełożenie ciasta:
I biszkopt – I część masy z ananasem – II biszkopt – II część masy z ananasem – Pozostała część galaretki
Smacznego!