Dzisiaj mam dla Ciebie przepyszny przepis na tartę z kremem budyniowym i truskawkami. Chrupiący spód, delikatny lekko słodki krem smakuje idealnie w połączeniu ze świeżymi truskawkami. Przepis jest prosty, a jak spróbujesz z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Składniki na ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- 110 g margaryny
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
Pozostałe składniki:
- 4-5 łyżek kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy)
- świeże truskawki
- 1 galaretka truskawkowa
- pół szklanki wrzątku
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj żółtka oraz margarynę pokrojoną w mniejsze kostki. Zagnieć ciasto, aż do momentu połączenia wszystkich składników. Możesz to również zrobić z pomocą robota kuchennego zgodnie z podaną kolejnością. Gotowe ciasto owiń w woreczek i włóż do zamrażarki na ok. 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj podsypując mąką, a następnie wyłóż na wysmarowaną margaryną blaszkę. Na przygotowanym spodzie tarty zrób kilka dziurek widelcem, a następnie włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni do momentu kiedy ciasto delikatnie odejdzie od brzegów – ok. 15-20 minut.
Przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, jednak z użyciem mniejszej ilości mleka (1,5 szklanki). Gotowy budyń odstaw do przestudzenia. W osobnym naczyniu ubij masło mikserem. Możesz również użyć robota kuchennego. Masło będzie gotowe, kiedy jego kolor stanie się praktycznie biały, a masa puszysta. Do ubitego masła dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu. Ubijaj do momentu połączenia składników, jednak nie zbyt długo, aby masa się nie zważyła.
We wrzątku rozpuść galaretkę i odstaw do lekkiego stężenia. Świeże truskawki pokrój w plasterki. Na kruchym spodzie rozprowadź kilka łyżek kwaśnego dżemu. Następnie wyłóż masę budyniową. Na masie poukładaj świeże truskawki pokrojone w plasterki. Aby zabezpieczyć owoce przed wysychaniem, rozprowadź pędzelkiem tężejącą galaretkę. Odstaw ciasto do lodówki na min. 4 godziny.
Smacznego 🙂