Przepis na to ciasto to baza wszelakich wypieków na kruchym spodzie. Z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie. Idealnie nada się do tart, tartaletek a także kruchych babeczek. Oprócz wersji kakaowej na blogu znajdziesz również standardowy przepis na kruche ciasto, a także przykładowe tarty na bazie tego przepisu. Zaczynajmy !
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 110 g margaryny
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, sól oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj żółtka oraz margarynę pokrojoną w mniejsze kostki. Całość dokładnie zagniataj, aż do momentu połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto owiń w woreczek i włóż do zamrażarki na ok. 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj podsypując mąką, a następnie wyłóż na wysmarowaną margaryną blaszkę lub mniejsze foremki na tarty. Za pomocą widelca zrób dziurki w przygotowanych tartach. Włóż do nagrzanego piekarnika, a następnie piecz w temperaturze 180 stopni do momentu kiedy ciasto delikatnie odejdzie od brzegów – ok. 20 minut.
*Ciasto możesz również przygotować w robocie kuchennym zgodnie z kolejnością podaną w przepisie.
Twoje kruche ciasto jest gotowe! Teraz możesz udekorować go swoim ulubionym kremem i owocami!
Smacznego 🙂