Przepisy kulinarne | Tarty

Tarta z kremem czekoladowym i borówkami

2023-07-18

Tarta z kremem czekoladowym to przepis idealny, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, jednak z dodatkiem owoców. Kruchy, nie za słodki spód, owoce i oczywiście czekolada! To świetne połączenie. Sprawdź koniecznie!

Składniki na ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 110 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem czekoladowy:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150 g mascarpone
  • 25 g mlecznej czekolady
  • 35 g gorzkiej czekolady

Pozostałe składniki:

  • 5 łyżek kwaśnego dżemu (u mnie malinowy)
  • opakowanie borówek amerykańskich (ok. 200 – 300 g)

Przygotowanie ciasta:

W naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, sól oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj żółtka oraz margarynę pokrojoną w mniejsze kostki. Całość zagnieć, do momentu połączenia wszystkich składników. Następnie owiń w woreczek i włóż do zamrażarki na ok. 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj podsypując mąką, a następnie wyłóż na wysmarowaną margaryną blaszkę. Za pomocą widelca zrób dziurki na przygotowanym spodzie. Włóż do nagrzanego piekarnika, a następnie piecz w temperaturze 180 stopni do momentu kiedy ciasto delikatnie odejdzie od brzegów – ok. 20 minut. Ciasto możesz również przygotować w robocie kuchennym zgodnie z kolejnością podaną w przepisie.

Przygotowanie masy:

Do naczynia wlej śmietankę i ubij na puszystą masę. Dodaj mascarpone oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj mikserem, aby składniki się połączyły.

Przełożenie:

Kakaowe kruche ciasto – kwaśny dżem – masa czekoladowa – świeże borówki

Przygotowaną tartę włóż do lodówki na min. 3 godziny. Podawaj schłodzoną.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *