Przepisy kulinarne | Tarty

Jabłecznik

2023-08-01

Przedstawiam Ci przepis na obłędny jabłecznik na kruchym spodzie z dodatkiem kruszonki. Soczyste, kwaśne jabłka smakują fantastycznie w połączeniu ze słodkim ciastem i cynamonem. Wypróbuj koniecznie ten przepis i sprawdź sam. Zakochasz się jak ja!


Składniki na ciasto:

  • 290 g mąki pszennej
  • 165 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka cukru (jeśli jabłka są zbyt kwaśne)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru pudru do dekoracji
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na początku przygotuj kruche ciasto. W naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj żółtka oraz margarynę pokrojoną w kostki. Zagniataj ciasto do momentu połączenia wszystkich składników. Możesz do tego wykorzystać również robota kuchennego. Gotowe ciasto podziel na dwie części z czego jedna to ok. 1/3 ciasta, a druga to ok. 2/3 ciasta. Obie części owiń w woreczki i włóż do zamrażarki. Po 20 minutach wyjmij większą część. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką, a następnie wyłóż na wysmarowaną margaryną blaszkę. Na przygotowanym spodzie tarty zrób kilka dziurek widelcem, a następnie włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 10 – 15 minut.

Jabłka obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. W garnku rozpuść jedną łyżkę masła lub margaryny. Dodaj starte jabłka, cynamon oraz cukier (jeśli jabłka są zbyt kwaśne). Podpiekaj ciągle mieszając. Jeżeli jabłka wydzieliły dużo soku dodaj do nich płaską łyżeczkę żelatyny. Dokładnie wymieszaj.

Na upieczony spód wyłóż przygotowane jabłka i wygładź szpatułką. Pozostałą część ciasta wyciągnij z zamrażarki. Zetrzyj na górę jabłecznika tarką z grubymi oczkami. Włóż ciasto ponownie do piekarnika i zapiekaj do momentu kiedy kruszonka stanie się złocista (ok. 10-15 min).

Gotowe ciasto pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj cukrem pudrem.

Jabłecznik najlepiej smakuje ciepły z dodatkiem lodów śmietankowych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *