Ciasteczka | Drożdżowe | Przepisy kulinarne

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem

2023-08-02

Ten przepis na rogaliki z pewnością przypadnie Ci do gustu! Ciasto drożdżowe jest tu niezwykle puszyste i mięciutkie. W przygotowaniu nie zajmuje również tak długiego czasu jak inne ciasta drożdżowe. W tym przepisie nie sporządziłam zaczynu, tylko wszystkie składniki są łączone na samym początku. Jedyne na co trzeba poczekać to na wyrośnięcie ciasta. A jak to już się stanie, będzie ono w pełni gotowe do wykorzystania.


Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży lub 7 g suszonych drożdży instant
  • 4 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki soli
  • 3 żółtka jajek
  • 80 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki mleka

Pozostałe składniki:

  • nadzienie do rogalików – dżem owocowy, marmolada lub krem czekoladowy

Przygotowanie:

W naczyniu połącz mokre składniki – mleko, masło, żółtka. Dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp suche składniki – sól, cukier, oraz mąkę. Początkowo wymieszaj masę drewnianą łyżką, a potem wyłóż na blat. Ciasto zagniataj do uzyskania zwartej, połączonej konsystencji. Możesz to również zrobić za pomocą robota kuchennego zgodnie z podaną kolejnością. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. W lecie może to być blat kuchenny, w zimie okolice grzejnika. Przez ten czas powinno zwiększyć swoją objętość o połowę.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta. Przetnij na wzdłuż, a następnie każdy z pasów pokrój na trójkąty. Przy podstawie trójkąta wyłóż ok. pół łyżeczki nadzienia (wszystko zależy od wielkości trójkąta, jeśli trójkąt jest mniejszy dodaj mniej nadzienia, jeśli większy możesz dać więcej). Jeżeli nadzienia będzie zbyt dużo rogaliki mogą się źle zwijać, a nadzienie wypłynie podczas pieczenia. Tutaj istotna jest również gęstość nadzienia – im gęściejszy tym lepiej.

Przygotowane trójkąty zwijaj od dłuższego boku do pojedynczego punktu trójkąta. Pamiętaj aby końcówkę dokładnie skleić z ciastem, gdyż w przeciwnym razie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rogaliki możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Dzięki temu po upieczeniu będą ładnie błyszczeć. Nie jest to jednak konieczne. Przygotowane rogale włóż do nagrzanego piekarnika, a następnie piecz w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut. Z podanych składników wychodzi ok. 40 rogalików.

Gotowe! Teraz możesz rozkoszować się smakiem mięciutkich i pysznych rogali.

 

Only registered users can comment.

  1. Dzięki za ten przepis. Rogaliki są przepyszne, mięciutkie. Idealna przekąska do pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *