Witajcie miłośnicy kuchni i smaków! Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszny chlebek ziołowy. To niezwykłe połączenie aromatu świeżych ziół i mięciutkiego pieczywa. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu. Możesz go wykonać zarówno ręcznie jak i przy pomocy robota kuchennego. Nie traćmy czasu. Zaczynajmy!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 25 g drożdży lub 7g drożdży suchych instant
- 250 ml wody (1 szklanka)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na masło czosnkowo-ziołowe:
- 120 g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku suszonego
- pęczek świeżej pietruszki
- pęczek świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
- pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Do naczynia wlej ciepłą wodę. Dodaj drożdże, cukier, sól oraz oliwę, a następnie wymieszaj. Dosyp mąkę i mieszaj drewnianą łyżką do wstępnego połączenia składników. Wyłóż ciasto z miski na blat i zagniataj do momentu uzyskania gładkiej, miękkiej konsystencji. Ciasto możesz również wyrobić za pomocą robota kuchennego. Przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Przez ten czas jego objętość powinna się podwoić.
W międzyczasie przygotuj masło ziołowe. Do naczynia dodaj miękkie masło, posiekaną pietruszkę, bazylię, pieprz oraz czosnek suszony lub świeży przeciśnięty przez praskę. Całość wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany mąką. Delikatnie ugnieć, a następnie rozwałkuj na prostokąt. Na cieście rozsmaruj przygotowane wcześniej masełko ziołowe. Ciasto potnij na pasy o szerokości ok. 2-3 cm. Następnie zwiń w harmonijkę i układaj w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.
Blaszkę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy chlebek najlepiej smakuje świeży i jeszcze lekko ciepły!