Ciastka francuskie z delikatnym kremem mascarpone i świeżymi owocami. Idealny przepis na szybki deser do popołudniowej kawy.
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- pół szklanki śmietanki 36%
- 100 g mascarpone
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
- łyżeczka cukru
- świeże owoce (np. maliny, borówki, truskawki)
Z podanych składników wychodzi 6 sztuk.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń na blaszce i pokrój na 6 równych kwadratów. Złóż na trójkąty, posyp cukrem i delikatnie przyciśnij. Rozgrzej piekarnik, a następnie włóż przygotowane ciastka. Piecz ok. 15-20 min (200 stopni) do momentu, aż ciastka się zarumienią. W międzyczasie przygotuj krem. Do naczynia wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Ubij mikserem na gładką masę. Upieczone trójkąty natnij i udekoruj kremem oraz świeżymi owocami.