Desery | Przepisy kulinarne

Ciastka francuskie z kremem i owocami

2023-04-07

Ciastka francuskie z delikatnym kremem mascarpone i świeżymi owocami. Idealny przepis na szybki deser do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • pół szklanki śmietanki 36%
  • 100 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • łyżeczka cukru
  • świeże owoce (np. maliny, borówki, truskawki)

Z podanych składników wychodzi 6 sztuk.

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwiń na blaszce i pokrój na 6 równych kwadratów. Złóż na trójkąty, posyp cukrem i delikatnie przyciśnij. Rozgrzej piekarnik, a następnie włóż przygotowane ciastka. Piecz ok. 15-20 min (200 stopni) do momentu, aż ciastka się zarumienią. W międzyczasie przygotuj krem. Do naczynia wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Ubij mikserem na gładką masę. Upieczone trójkąty natnij i udekoruj kremem oraz świeżymi owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *