Jeżeli masz ochotę na szybkie i delikatne ciasto, to ten przepis sprawdzi się idealnie !
Składniki:
- pół opakowania okrągłych biszkoptów
- 2 galaretki o dowolnym smaku
- łyżka żelatyny
- 390 g serka homogenizowanego waniliowego
Podane składniki przeznaczone są na blaszkę/tortownicę o średnicy 18-20 cm. Jeżeli masz większą, możesz zrobić z podwójnej porcji 🙂
Przygotowanie:
Jedną z galaretek rozmieszaj w 250 ml wrzątku. Dodaj łyżkę żelatyny. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Blaszkę wyłóż papierem i poukładaj na dnie biszkopty. Do naczynia dodaj serki homogenizowane i tężejącą galaretkę. Mieszaj do momentu połączenia składników. Gotową masę wylej na biszkopty i włóż blaszkę do lodówki. Drugą galaretkę rozmieszaj w 350 ml wrzątku i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy galaretka będzie tężeć wylej na masę serową. Gotowe ciasto pozostaw w lodówce ok. 3h.
Smacznego !