Przepisy kulinarne | Serniki

Sernik na zimno z białą czekoladą

2023-03-13

Sernik na zimno to świetna alternatywa dla sernika tradycyjnego. Bardzo szybki w przygotowaniu, smaczny i delikatny. W połączeniu z białą czekoladą smakuje wyśmienicie !

Przygotujmy go razem 🙂

Składniki na spód:

  • 100 g herbatników
  • 50 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 260 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 40 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 12%
  • 3 łyżki wrzątku
  • płaska łyżka żelatyny

Składniki na polewę czekoladową:

  • 40 g białej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki 12%

Podane składniki przeznaczone są na blaszkę/tortownicę o średnicy 18 cm. Jeśli masz ochotę na większe ciasto, możesz zrobić z podwójnej porcji 🙂

Przygotowanie:

Herbatniki pokrusz ręcznie lub za pomocą blendera. Masło rozpuść i połącz z pokruszonymi herbatnikami. Wsyp na blaszkę wyłożoną papierem i dokładnie ugnieć. Włóż do piekarnika na 10 minut (180 stopni – opiekacz), aby uzyskać kruchy spód.

Przygotuj masę serową.

Do naczynia dodaj twaróg i serek homogenizowany, a następnie wymieszaj dokładnie mikserem. Czekoladę połącz ze śmietanką i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Pamiętaj aby nie dopuścić do zagotowania. Składniki mają się tylko połączyć na gładką konsystencję. Przygotowaną czekoladę dodaj do masy serowej i ponownie wymieszaj mikserem (jeśli masa jest dla ciebie mało słodka, możesz dodać troszkę cukru). W osobym naczyniu połącz żelatynę
z wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Kiedy konsystencja będzie jednolita, dodaj do masy serowej i wymieszaj mikserem. Wyłóż masę na wcześniej przygotowany spód z herbatników i włóż na chwilę do lodówki.

Teraz przygotuj polewę czekoladową.

Do naczynia dodaj śmietankę i czekoladę. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyłóż polewę na sernik. Przygotowane ciasto schłodź w lodówce min. 3 godziny.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *