Sernik na zimno to świetna alternatywa dla sernika tradycyjnego. Bardzo szybki w przygotowaniu, smaczny i delikatny. W połączeniu z białą czekoladą smakuje wyśmienicie !
Przygotujmy go razem 🙂
Składniki na spód:
- 100 g herbatników
- 50 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu sernikowego
- 260 g serka homogenizowanego waniliowego
- 40 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 12%
- 3 łyżki wrzątku
- płaska łyżka żelatyny
Składniki na polewę czekoladową:
- 40 g białej czekolady
- 4 łyżki śmietanki 12%
Podane składniki przeznaczone są na blaszkę/tortownicę o średnicy 18 cm. Jeśli masz ochotę na większe ciasto, możesz zrobić z podwójnej porcji 🙂
Przygotowanie:
Herbatniki pokrusz ręcznie lub za pomocą blendera. Masło rozpuść i połącz z pokruszonymi herbatnikami. Wsyp na blaszkę wyłożoną papierem i dokładnie ugnieć. Włóż do piekarnika na 10 minut (180 stopni – opiekacz), aby uzyskać kruchy spód.
Przygotuj masę serową.
Do naczynia dodaj twaróg i serek homogenizowany, a następnie wymieszaj dokładnie mikserem. Czekoladę połącz ze śmietanką i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Pamiętaj aby nie dopuścić do zagotowania. Składniki mają się tylko połączyć na gładką konsystencję. Przygotowaną czekoladę dodaj do masy serowej i ponownie wymieszaj mikserem (jeśli masa jest dla ciebie mało słodka, możesz dodać troszkę cukru). W osobym naczyniu połącz żelatynę
z wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Kiedy konsystencja będzie jednolita, dodaj do masy serowej i wymieszaj mikserem. Wyłóż masę na wcześniej przygotowany spód z herbatników i włóż na chwilę do lodówki.
Teraz przygotuj polewę czekoladową.
Do naczynia dodaj śmietankę i czekoladę. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyłóż polewę na sernik. Przygotowane ciasto schłodź w lodówce min. 3 godziny.
Smacznego !