Pyszny i prosty sernik z wiśniami i polewą czekoladową, który przygotujesz w krótkim czasie. Idealny przepis dla amatorów wypieków 🙂
Składniki na spód:
- 100 g herbatników
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 płaskie łyżeczki kakao
Składniki na masę serową:
- 2 duże jaja
- szczypta soli
- 500 g twarogu sernikowego
- 60 g cukru
- wiśnie świeże lub mrożone (bez pestek)
Składniki na polewę czekoladową:
- 3 kostki mlecznej czekolady
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 12%
Podane składniki przeznaczone są na blaszkę/tortownicę o średnicy 18 cm. Jeśli chcesz zrobić większe ciasto, przygotuj z podwójnej porcji 🙂
Przygotowanie:
Herbatniki pokrusz ręcznie lub za pomocą blendera. Dodaj kakao i wymieszaj. Roztopione masło połącz dokładnie z herbatnikami i kakaem, a następnie wsyp na blaszkę wyłożoną papierem i delikatnie ugnieć (możesz to zrobić np. spodem szklanki). Włóż blaszkę do lodówki.
W tym czasie przygotujemy masę sernikową.
Do naczynia dodaj rozdzielone białko jaj ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę. Dołóż żółtka i ubijaj do momentu uzyskania gładniej masy. W osobnym naczyniu przygotuj twaróg sernikowy. Ubij mikserem a następnie dodaj cukier. Ponownie ubijaj do momentu rozpuszczenia cukru. Do przygotowanego sera dodaj masę z jajek i wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników. Wrzuć wiśnie do masy serowej i ponownie wymieszaj. Przygotowany ser wyłóż na blaszkę na wcześniej przygotowany spód. Włóż do piekarnika i piecz ok. 40-45 min (180 stopni).
Na końcu przygotujemy polewę czekoladową.
Do naczynia dodaj kostki czekolady i śmietankę. Podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczony sernik udekoruj polewą.
Gotowe !