Przepisy kulinarne | Serniki

Sernik z wiśniami i polewą czekoladową

2023-03-12

Pyszny i prosty sernik z wiśniami i polewą czekoladową, który przygotujesz w krótkim czasie. Idealny przepis dla amatorów wypieków 🙂

Składniki na spód:

  • 100 g herbatników
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 płaskie łyżeczki kakao

Składniki na masę serową:

  • 2 duże jaja
  • szczypta soli
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 60 g cukru
  • wiśnie świeże lub mrożone (bez pestek)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 3 kostki mlecznej czekolady
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 12%

Podane składniki przeznaczone są na blaszkę/tortownicę o średnicy 18 cm. Jeśli chcesz zrobić większe ciasto, przygotuj z podwójnej porcji 🙂

Przygotowanie:

Herbatniki pokrusz ręcznie lub za pomocą blendera. Dodaj kakao i wymieszaj. Roztopione masło połącz dokładnie z herbatnikami i kakaem, a następnie wsyp na blaszkę wyłożoną papierem i delikatnie ugnieć (możesz to zrobić np. spodem szklanki). Włóż blaszkę do lodówki.

W tym czasie przygotujemy masę sernikową.

Do naczynia dodaj rozdzielone białko jaj ze szczyptą soli  i ubij na sztywną pianę. Dołóż żółtka i ubijaj do momentu uzyskania gładniej masy. W osobnym naczyniu przygotuj twaróg sernikowy. Ubij mikserem a następnie dodaj cukier. Ponownie ubijaj do momentu rozpuszczenia cukru. Do przygotowanego sera dodaj masę z jajek i wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników. Wrzuć wiśnie do masy serowej i ponownie wymieszaj. Przygotowany ser wyłóż na blaszkę na wcześniej przygotowany spód. Włóż do piekarnika i piecz ok. 40-45 min (180 stopni).

Na końcu przygotujemy polewę czekoladową.

Do naczynia dodaj kostki czekolady i śmietankę. Podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczony sernik udekoruj polewą.

Gotowe !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *