Tarta z kremem czekoladowym to przepis idealny, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, jednak z dodatkiem owoców. Kruchy, nie za słodki spód, owoce i oczywiście czekolada! To świetne połączenie. Sprawdź koniecznie!
Składniki na ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 110 g margaryny
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem czekoladowy:
- 250 ml śmietanki 30%
- 150 g mascarpone
- 25 g mlecznej czekolady
- 35 g gorzkiej czekolady
Pozostałe składniki:
- 5 łyżek kwaśnego dżemu (u mnie malinowy)
- opakowanie borówek amerykańskich (ok. 200 – 300 g)
Przygotowanie ciasta:
W naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, sól oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj żółtka oraz margarynę pokrojoną w mniejsze kostki. Całość zagnieć, do momentu połączenia wszystkich składników. Następnie owiń w woreczek i włóż do zamrażarki na ok. 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj podsypując mąką, a następnie wyłóż na wysmarowaną margaryną blaszkę. Za pomocą widelca zrób dziurki na przygotowanym spodzie. Włóż do nagrzanego piekarnika, a następnie piecz w temperaturze 180 stopni do momentu kiedy ciasto delikatnie odejdzie od brzegów – ok. 20 minut. Ciasto możesz również przygotować w robocie kuchennym zgodnie z kolejnością podaną w przepisie.
Przygotowanie masy:
Do naczynia wlej śmietankę i ubij na puszystą masę. Dodaj mascarpone oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj mikserem, aby składniki się połączyły.
Przełożenie:
Kakaowe kruche ciasto – kwaśny dżem – masa czekoladowa – świeże borówki
Przygotowaną tartę włóż do lodówki na min. 3 godziny. Podawaj schłodzoną.
Smacznego 🙂